Megváltozom +36 20 481 9201 kis.simon.ildi@gmail.com

Unod az életedet? Lépj végre! Önismeret kezdőknek is!

Trénerként és coachként rengeteg élettörténetet hallok, sok beragadt helyzetet látok. Nagyon kevés kliens jön konkrét cél elérése érdekében. A többségnek fogalma sincs mit kezdjen az életével, vagy nem mernek kilépni egy olyan helyről, amit utálnak és ott szenvednek, mert nem tudják merre tovább.

Az én filozófiám szerint ebben a testben, most ez az egy életed van, ami egy csoda. Ahhoz hogy ezt meglásd csupán önismeret szükséges.

Illik-e egy csodát, egy kincset elpazarolni?

Honnan tudod, hogy Te elpazarlod az életed?

 1. Azt hiszed van időd.

Ejj, ráérek arra még…halogatod a dolgokat. A probléma csak annyi, hogy nem tudod mennyi idő van Rád szabva. Lehet holnap vége.

Mit mondanál magadnak 1 nappal a halálod után?

Mit mondana a mostani éned a 13 éves énednek? Mit csináljon másképp? Adj tanácsot!

 1. Utálod a munkád, mégsem lépsz

A leggyakoribb stresszfaktor a 21. századi embernek a munkája. Nagyon szerencsés az, aki abból keres pénzt, ami valójában a hobbija. A többieknek pedig azt kell tudatosítani, hogy a munka az csak munka, arra való, hogy pénzt keress, amit értelmes emberi dolgokra fordíthatsz. Mert a kiteljesedett emberi élethez hozzátartozik a társasági élet, a gasztronómia, a kultúra, az önfejlesztés, hobbi, sport stb. Ha a munkád többet vesz el tőled, mint ad, ideje lépni. Ma már nem azt a világot éljük, hogy az első munkahelyedről kell nyugdíjba (vagy a kórházba) vonulnod.

 1. Butaságokra pazarlod az időt

Mint az előbb említettem, a kiteljesedett emberi élet tele van építő és érdekes dolgokkal, amit emberként művelhetsz, megtapasztalhatsz. Ha már ilyen szerencsés vagy, akkor használd ki! Nem azt mondom, hogy időnként hülye műsorok bámulása nem jó, de rendszeresen ne erre használd az időd!

 1. Negatív környezetben hagyod magad

Itt a kapcsolataidra gondolok. Ez ugyanaz, mint egy negatív munkahelyen hagyni, hogy a stressz megbetegítsen. Nem támogató család, rossz párkapcsolat, folyton panaszkodó, negatív „barátok”-innen el kell jönni, mert csak negatív gondolataiddal, szituációkkal magadat fogod lehúzni és megbetegíteni. ld: mérgező emberi kapcsolatok bejegyzés

 1. Folyton panaszkodsz

A panaszkodás egy olyan féreg, ami belülről szétrág. Ez csak szokás és hozzáállás kérdése. Ha már megszabadultál a panaszkodó kapcsolataidtól, Te magad is kevesebbet fogsz panaszkodni. Ha pedig odafigyelsz a szavaidra, akkor le is tudsz róla szokni.

 1. Nem fejleszted magad

A felgyorsult 21. század nem arról szól, hogy kijöttél az iskolapadból és abból a tudásból évekig meg tudsz élni. Folyamatosan fejlődni kell: a szakmádban, az önismereteben, a hozzáállásodban. Keress tanfolyamokat, tréningeket, workshopokat! Javaslom a saját workshopmjaimat is.

 1. Megfelelési kényszered van

Mindenki véleménye fontosabb annál, hogy Te hogy érzed magad. Kis korunktól kezdve arra kondicionálnak minket, hogy megfeleljünk. A szüleinknek, a tanítási rendszernek, a közösségnek, párunknak, a főnökünknek…A legfontosabb a sorban Te magad vagy. Magadnak felelj meg és ha ez tetszik másoknak is, az szuper!

 1. Elrejted az érzelmeid

Nehéz az érzelmeket kifejezni, kimutatni, különösen annak, aki a szocializmusban született, ott nem volt érdemes érzelmekkel gyengének mutatkozni. Az érzelmi intelligencia (EQ) még felnőtt korban is fejleszthető. Legközelebb mutasd ki az érzelmed öleléssel😊

 1. Nincs célod:

A céltalan élet egyenlő a halállal. Mindig kell lenni tervnek, életcélnak, hogy legyen miért felkelni és tevékenykedni. ld: hogyan tűz ki motiváló célokat bejegyzés

Mindezeken egy dologgal tudsz változtatni: a gondolatok átszabásával. Ezért hoztam létre a gondolatszabóságomat. Nem azt kell megtanulni, hogy mit csinálj másképp, hanem a gondolkodásmódodat kell megváltoztatni és mindenhez Te magad fogsz másképp hozzáállni. Sőt, a környezeted is hozzád!

Te is képes vagy elindulni az úton!

Persze, lehet, hogy utálod az életedet. Eleged van. Unalmasnak találod magad és menthetetlennek a helyzetet. Lehet már nem tudsz örülni semminek. Kiégtél. És az előbb felsorolt pontok nagy része igaz Rád.

Óóó, én is voltam ám így!

37 éves voltam, mikor a hajnali buszon zöttykölődve úgy döntöttem, basszus ez nem élet így, nem csinálom tovább ebben a formában. Nem akarok kiégett zombi lenni, aki nem tud örülni semminek! Ez adott erőt az ugráshoz. És ugrottam az ismeretlenbe. Egy darabig még próbáltam kevésbé zombis állást keresni, de aztán úgy döntöttem, hogy Magad uram, ha szolgád nincs….megalapítottam a saját vállalkozásomat, melyben a kreatív teremtő erőt jobban élvezem, mint eddig bármit a munkában!

Mondhatod, persze Nekem könnyű volt, mert….Nem, nem volt könnyű. Sokat dolgoztam magamon belül, hogy mára kiteljesedett életet élhetek. Gondold el, nem volt állásom, válságban volt a kapcsolatom, az önbecsülésem a nulla alatti tartományban. Én sem tudtam mit kezdjek az életemmel..  Újból felépítettem.

Van megoldás!

Ha úgy érzed válságban az életed, és a fenti pontok legtöbbje igaz Rád, újítsd meg magad kívül-belül! Ez senkinek nem lehetetlen!

Hogyan csináld?

 1. Először is ne panaszkodj, ne ágálj. Tisztázd az érzéseid! Dühből és erőből nem lehet változtatni. Nem jön változás, ha mindig a múltadba és a negatívba húzod be magad. Nyugodj le! Nem önzőség az, ha ki akarsz lépni egy rossz helyzetből! Vizsgáld meg magad egy kívülálló szemével. A stresszkezelésben használt ún FILÉ módszert használd:

Fontos-e a probléma, maradás annyira, hogy ne változtassak?

Indokoltak-e az érzések a szituációval kapcsolatban?

Lehet-e változtatni? Milyen lehetőségek vannak még?

Érdemes-e változtatni?

 1. A változás mindig belülről fakad

A dolgok nemcsak úgy megtörténnek valakivel, az életben azok a dolgok találnak meg Téged, amit bevonzottál. Minden változást és változtatást először önmagunkban kell kezdeni: a hozzáállásunkkal és gondolkodásmódunkkal. Nem kell megijedni, ez tanulható. Ha Te magad akarod, a környezeted nem hátráltat (emlékezz mit írtam a 4. pontban a negatív emberekről!), semmi nem állíthat meg, hogy az az ember legyél, aki mindig is szerettél volna.

Kezd kicsiben! Kezd apró lépésenként. Nem is hiszed, hogy pl egy frizura megváltoztatása mekkora lendületet tud adni!

 1. A gondolkodásmódod átszabásához pedig tudatosságra van szükséged!

Mikor lehetsz tudatos?

-Ha tisztában vagy a saját erőddel és képességeiddel, meg persze a gyengeségeiddel. Ez az önismeret. Olvad el EZT a bejegyzést is!

-A múlt hibáiból tanultál, de nem rágódsz rajta. Ha a múlton járnak a gondolataid, nem tudsz a szebb jövő felé tekinteni.

-Mindig a megoldásokat keresed, nem a hátráltató tényezőket. Mindig van B,C, D verzió is.

-Tudod mi a Te motiváló erőd. (a pénz, a cél elérése, a gyermeked jövője, a napi önfejlesztő irodalom stb.)

-Megtartod a test-szellem-lélek hármasegységét, azaz ugyanannyira odafigyelsz arra, hogy a tested mellett a lelked is és az agyad is megkapja, ami jár neki. (emlékezz mit írtam a 2. pontban a kiteljesedett emberi életről!)

A félelmek fátylakként rakódnak szemünkre. Nem látjuk miattuk saját lényegünket.Nem merünk lépni, változni, önmagunk lenni. A félelem miatt nem cselekszünk. 

-Feloldod a félelmeidet: a gátlásokat, az aggódást, a megfelelési kényszert (mit szólnak majd mások, ha..). Nagyon sokféle segítő módszer létezik, amit érdemes kipróbálni, mert egyedül nagyon nehéz ezekkel megbirkózni. Nekem is volt olyan dolog, amit egyedül nem tudtam legyűrni. Nekem kineziológus és családállító segített.

Harmóniára van szükséged az életedben. Ez pedig nem egy adottság, Önmagad tudod megteremteni az életed összes területén összehangolva, ha a fenti pontokban leírtakat megfogadod. Neked ez jár!

Beszélgetnél még róla? Itt elérsz: kapcsolat 

Ha pedig kiscsoportos önismereti foglalkozást keresel, jelentkezz valamelyik workshopomra.

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük