Történet egy házasságból

Kinga és Laci 10 éve ismerik egymást, 6 éve házasok, két kisgyereket nevelnek: egy 2 éves kislányt és egy 5 éves kisfiút.

Tipikus történet, ami mediációval rendbe rakható.

Hogy mindent megadhassanak a gyermekeiknek, Laci keményen hajt a munkahelyén, nemrégiben előre is lépett a ranglétrán. Kinga még otthon marad egy évet. Otthon van már közel 6 éve. A fő feladata a gyermekek nevelése. De hamarosan vissza kell állnia a munkába, ha szerencséje van, talán lehet részmunkaidőben is dolgoznia.

Kinga elviszi reggel a kisfiút az oviba, elvégzi a szokásos házimunkákat (bevásárlás, takarítás, főzés), játszótérre viszi a kislányt, otthon együtt rajzolgatnak. Alig várja, hogy az ebéd utáni alvás következzék. Elfáradt. Míg a kislány alszik, nem pihen, ő vasal. És délután jön az újabb kör: uzsonnáztatás, ovi, közös játék.

Felnőttel ma még csak a játszótéren beszélt, egy anyukával. Jó lenne mér egy kis kikapcsolódás a barátnőkkel, de akár már egyedül is. A férjével ez szinte megoldhatatlan, a nagyszülők több száz kilométerre laknak.

Jó lenne egy nagyot beszélgetni, kiönteni a lelkét.

Már délután az órát lesi, mikor lesz 5 óra, mire a férje hazaér. Végre szusszanhatna egy kicsit, vagy közösen leülhetnének vacsorázni, beszélgetni, TV-zni. Már csak arra maradt ereje.

Közben Laci a munkahelyén egymás után kapja a feladatokat, kevesen vannak, még legalább 2 ember kellene az osztályra, hogy a munkát rendesen eloszthassák. Ez így sok. Így is korábban érkezik a munkahelyére, ha időben szeretne végezni, hogy még délután legyen ideje a gyerekekkel foglalkozni. De nem tudja hogy fog végzeni ezzel a sok munkával, még ebédidőben is dolgozik, épp hogy egy szendvicset meg egy kávét bedob, aztán folytatja, így is még egy órát benn marad, hogy egy feladatot befejezzen. Nem szól haza, hogy később jön, annyira benne van a munkában. Majd otthon lazít a meleg, családi fészekben.

Kinga otthon már ideges, miért nem ért haza időben Laci, pedig tudja, hogy első a család. Nem hívja fel, inkább mindenféle gondolatok futnak át az agyán, autóbalesetről, meg a szőke nőről a titkárságról. Milyen csinos az a nő.

Persze, ő meg lepukkant, még fodrászhoz sem jutott el egy ideje. A farmer, póló, lapostalpú a legkomfortosabb viselet a gyerekek mellett.

Mire Laci hazaér, belefájdul a feje a gyerekzsivajba, a saját gondolataiba. Az önbecsülése megint egy fokkal lejjebb került.

Este 6, mire Laci hazaér, zsong a feje a sok munkától, egy kis nyugalomra vágyik.

Ehelyett az ideges Kinga várja, aki pedig egy kis magányra vágyik. A gyerekeket az apjukra bízná, végre foglalkozhatna velük, elvégre ő egész nap velük volt. Laci nem lazíthat fél órát a kanapén, Kinga pedig előkészíti a vacsorát és a fürdetést.

Még azt sem kérdezi meg férjétől milyen napja volt.

Este 9-kor a gyerekeket végre sikerült lefektetniük. Nem beszélgetnek, csalódottan, unottan, szótlanul bámulják egymás mellett a TV-t.

A házasság nehéz feladat.

A mediáció segít, ha válás fenyeget.

Pedig tisztelik és szeretik egymást. Mennyire jó is volt, amikor megismerkedtek!

Kinga mindig csinosan járt, adott magára, sokat mosolygott, pont ezt szerette meg benne Laci.

Laci megbízható volt, maga a stabilitás, régen focizott.

Együtt sokat utaztak, kirándultak, étterembe jártak, beszélgettek.

Laci tiszteli Kingában azt az odaadást, ahogy anyaként a gyerekekkel bánik.

Kinga tiszteli Laciban, hogy megteremti a családnak az anyagiakat.

A kapcsolatuk azonban néhány év múlva váláshoz vezet, ha minden így marad. Lacinak esze ágában nem volt megcsalni a feleségét, nem egy csapodár típus, de annyira unja már az otthoni helyzetet, hogy egyre többet gondol a szőke nőre a titkárságról…

Az ő kapcsolatuk még visszafordítható, ha mindketten akarják.

Ha már az igényeiket, érzéseiket nem kommunikálták egymásnak, milyen jó lett volna, ha egy külső, pártatlan személy meghallgatta volna mindkettejüket. Ha egy segítő ott van ezekben a tipikusnak mondható helyzetekben. Ha valaki szólt volna: hééé Kinga, hééé Laci, ti szeretitek és tisztelitek egymást, lépjetek, oldjátok fel a konfliktusokat, kössetek megállapodást, ami mindenkinek jó.

Ezt csinálja a mediátor. Erre való a mediáció.

A mediáció előkészítő beszélgetésein mindkét felet meghallgatom.

Az egyéni problémákat egyénileg kezeljük, a párosakat párban. Mire eljutunk a mediációs ülésre, már világos, hogy ki mit akar. Ebből születik az egyezség.

A mediáció egyben tartja a családot.

Iratkozz fel a hírlevelemre és lásd másképp a világot!

Iratkozz fel és hasznos és motiváló tartalmakat olvashatsz.

A feliratkozásommal elfogadom, hogy kezeld az adataimat. Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük