Megváltozom +36 20 481 9201 kis.simon.ildi@gmail.com

Sportchoaching a Dunakeszi VSE-nél

Interjú az egyik újabb munkámról a sportcoaching területén, amelyet a Dunakeszi Városi Sportegyesületben végzek. 
Természetesen a továbbiakban is bármely klub, egyesület sportolóját szívesen fogadom 

https://varosise.hu/aki-a-vsd-ben-fejben-erosit/?fbclid=IwAR3unCpm5amBE3MYU9O7Nczyn8o7jDdNqL7NwYV-dSJSA1F-4ojFOk_ugcU

Aki a VSD-ben “fejben erősít”

Ahogy a körülöttünk lévő világban nyílnak meg egyik napról a másikra a lehetőségek és jelennek meg az új irányzatok az élet minden területén, úgy nyílnak a kapuk a sportéletben is. Nekünk, – a Dunakeszi sportélet fő motorjának – is lépnünk kellett a modernitás irányába, hogy sportolóinknak minél magasabb szintű felkészülést biztosítsunk. Az idei szezonban már sportcoach/mentális tréner is része a szervezetünknek, aki külsős szakemberként foglalkozik a VSD-sekkel. Sportcoachingról és mentális felkészítésről mesél nekünk Kis-Simon Ildikó.

Miért tartod fontosnak a coach szerepét a sportban?

2020-at írunk, a sportélet gyökeresen átalakult körülöttünk, napi szinten dőlnek meg világrekordok, az emberek feszegetik a határaikat. Nézzünk csak meg egy úszót, egy maratonistát, egy asztaliteniszezőt, vagy a Forma 1-es Lewis Hamiltont… Számomra felfoghatatlan, hogy a 21. században egyáltalán még kérdés lehet a mentális felkészítés fontossága, hiszen közhely, de igaz, hogy a siker fejben dől el. Sportban nyilván a tehetség elengedhetetlen, de lennie kell valakinek az edzői teamben, aki a „fejben erősítést” megoldja. Ennek az átalakulásnak része kell, hogy legyen az edzői szakma, az edzői gondolkodás átalakulása is. A sportcoach helye a játékos mellett, az edzői stábban van, akár egy dietetikusnak, erőnléti edzőnek, masszőrnek, pszichológusnak, hiszen ez a játékos érdeke. Jó volna, ha ezt mindenki – szülő, sportoló, edző – is így látná.

Milyen helyzetekben fordulnak hozzád, mint szakemberhez?

Évek óta dolgozom, mint coach, sok mindennel találkoztam már ez idő alatt, de a leggyakoribb problémák a teljesítményszorongás, a hibázástól való félelem, az önbizalom vesztés. Jönnek hozzám sokan koncentrációs problémákkal, lanyhuló motivációval, céltalanság érzéssel. Tipikus téma az ingadozó teljesítmény, a csapatbeli szerep tisztázása, de sokan fordulnak hozzám azzal a kéréssel is, hogy segítsem őket felkészülni egy tétmérkőzésre, egy nemzetközi megmérettetésre, a bajnoki cím megnyerésére vagy éppen megvédésére. Ezek nagyon izgalmas kihívások, mert lélekben én is tétmeccset vívok.

Kivel dolgozol egy adott foglalkozáson?

Helyzettől is függ, van, hogy csak az sportolóval, de van, hogy mindenkivel, aki egy adott szituációban érintett. Egy gyermek esetében például a szülői fontos része lehet a foglalkozásnak. Dolgozom edzőkkel, szülőkkel, komplett csapattal is, ha épp úgy adódik, hogy a teljes teamet kell fejben erősíteni. Szerencsére egyre gyakoribb, hogy edző javasolja a szülőnek vagy a sportolónak, hogy jöjjenek el hozzám, mert a mentális fejlesztés is fontos része a sikernek.

Mit tartasz sikernek a munkád során?

Fontosnak tartom, hogy a foglalkozások elején határozzunk meg egy adott célt, hogy honnan és hova szeretnénk fejben eljutni. Sikernek gondolom, ha egy sportoló a coaching folyamatban kitűzött cél elérése után újabb témával, megoldásra váró problémával, kihívással ismét hozzám fordul. Az azt jelenti, hogy jól végeztem a munkámat és egy újabb nehézség esetén is számítanak rám.

Az is elégedettséggel tölt el, amikor az adott sportoló édesanyja vagy édesapja is bejelentkezik, mert szeretné például tudatosabban, helyesebben támogatni a gyermekét és ezzel kapcsolatban hajlandó dolgozni saját magán.

Természetesen az is büszkeséggel tölt el, amikor visszajelzést kapok, hogy milyen jól sikerült egy-egy verseny, mérkőzés, milyen látványos a változás, amin átment a versenyző. Jó érzés tudni, hogy a velem való munka is része volt a sikernek.

Általában meddig tart a közös munka?

Ez nagyon változó, probléma, sportoló és helyzetfüggő is, minden egyes első kapcsolatfelvételnél azzal indítunk, hogy a helyzetet rekonstruálom és csak utána tudok nyilatkozni a munka időtartamáról. Sokan vannak, akik szuper formában érkeznek hozzám, de kell nekik a megerősítés, az önbizalom megtámogatása. A coaching nem orvosság, amit 3×1-szer kell bevenni, minden eset egyedi. Itt ki is emelném, hogy a coaching egy önkéntes foglalkozás, csak akkor működik, ha az ügyfél akar dolgozni, változtatni szeretne. Tőlem mindenki annyit visz el magával, amennyit beletett, vagy épp fontosnak érzett, így, ha valaki azt érzi, hogy eleget dolgozott magán, akkor ott véget ér a munkánk.

/Mészáros-Schäffer Zsuzsa/

Ha tetszett, kövess a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük