Megváltozom +36 20 481 9201 kis.simon.ildi@gmail.com

Önismeret? még jó, hogy nem vagyok tökéletes

Milyen szar is lenne egész nap önelégülten üldögélnem valahol és örülni, hogy bennem nincs hiba.
Én még a hibáimnak is tudok örülni!

Mire való az önismeret?

Azt hiszem nincs olyan nő kerek e világon, aki elégedett lenne magával. Még a világsztárok sem, nemhogy mi, magyar nők, akiknek a pesszimizmus eleve egy vele született képessége.
Viszont a gondolataidat át tudjuk szabni! Gondolhatsz másképp is a hibáidra vagy a nehézségeidre! Örülj, hogy van hibád! Van, amin javítani tudsz. Örülj, hogy van problémád!
Mert a megoldásának keresése közben megcsillogtathatod azt a csodás képességű nőt, aki Te vagy! Ez az én gondolatszabászatom lényege!

A változást nem lehet megállítani

Változás nélkül lehetetlen a haladás, és aki képtelen módosítani a véleményét, semmin sem tud változtatni.” – George Bernard Shaw

Mi az, amit nem tudsz elfogadni magadban vagy magadon?
Tudod, hogy miért nem? Vissza tudsz menni a gyökerekig? Általában valamilyen gyerekkori esemény, érzés az, ami miatt van egy gát önmagad elfogadásában. Az önismeret és önfejlesztés kéz a kézben járnak. Minél nagyobb az önismereted annál nagyobb a változás is amit elérhetsz a személyiségfejlődésed útján.
A női elfogadásról már korábban volt egy kis írásom amit érdemes ismét elolvasni.

Te szereted önmagad?

Aztán itt vannak olyan fogalmak, mint önbizalom, önbecsülés, önszeretet.
A hozzám forduló nők közül elenyésző számban találkozok olyannal, akinek van önbizalma. Azért nincs önbizalmuk, mert az önbizalom megszerzése külső dolgokból fakad, amiben jó vagy, amiben sikeres vagy, amiben szárnyalsz. A munkádban, az életszerepeidben, pld jó anya vagy. Senki nem erősíti ezt meg Neked nap, mint nap, mennyire jó az, amit csinálsz (még akkor is, ha az egy pörkölt megfőzése)

Az önbizalom növelés számos módon valósítható meg:

Emlékezz a számos dicséretre, mit kaptál!
Készíts dicséretalbumot!

Végy egy szép füzetet. Írd fel azokat a dicséreteket, amik a legjobban estek:

-a magánéletedben

-a munkádban

-iskolában/képzésen

  • Mit éreztél akkor?
  • Melyik az a dicséret milyen hatással volt a későbbi életedre?
  • Milyen tulajdonságaidat méltatták?

Vedd sorba életed többi területét is és az ott elhangzott legfontosabb dicséreteket. Ugye mennyien büszkék Rád? Ugye Te mennyire büszke lehetsz magadra?

Vegyél részt önismereti tréningen.

Te magad gondolkodj el azon, hogy mennyi minden értékes van benned: vannak erősségeid, képességeid, jellemed, értékrended, elveid.
Ez pedig az önbecsülés, ami a belső értékekből fakad és ezt önbizalomfejlesztés segítségével növelheted..

Hogyan kommunikálsz magadról másoknak? És magadnak?  Szoktad-e magadra mondani, hogy én

-hülye vagyok,

– szerencsétlen vagyok,

-pff, ez az én formám,

-a tükör előtt: hogy nézek ki? mint egy bálna/piszkafa…

Ezek mind-mind negatívan hatnak Rád és ezt fogod közvetíteni a külvilágnak is. Tényleg elhiszed magadról, hogy hülye, szerencsétlen stb. vagy.

Keresd meg magadban az értékes tulajdonságokat!

  • Használj pozitív jelzőket magadnak magadról!
  • Mások előtt magadról.
  • Tudatosítsd, hogy a negatívnak tartott helyzet, állapot csak átmeneti és lehet most nem sikerült, de kijavítod, megváltoztatod, teszel érte…

Ha becsülöd magad, akkor szeretni is fogod magad. Ez pedig az önszeretet. Szereted magad a hibáiddal, hiányosságaiddal, gyengeségeiddel együtt.
És ehhez kell egy erős önismeret. Azt hiszed, mert elmúltál x éves, az egyenes arányosságban áll azzal, hogy ismered is megad! Dehogy! Ismered magad bizonyos szituációkban.

Az önbizalom és életkor összefüggenek?

Az életkornak pedig az önbizalomhoz is nagy köze van! Elnézem a fiatalokat, ahogy nagy lendülettel és nagy arccal nyilatkoznak, már annyira másképp állnak a világ dolgaihoz, mint én. Igen, már abba a korba léptem, mikor mondhatom, hogy „bezzeg az én időmben!”

Az önbizalom fejlesztést sohasem késő elkezdeni

Lehet az új generáció előretörése is az oka, a 35-55 közötti korosztályt eléri egy önbizalom krízis, amit életközepi válságnak hív a pszichológia. A jó hír az hogy az önbizalom fejlesztésre sohasincs késő.
Ekkor jövünk rá, hogy nem biztos azt az életet éljük, amit fiatalon elképzeltünk, húztunk már egy irányvonalat az életünkben, de nem biztos, hogy jó az irány, rádöbbenük, hogy életünk közepén járunk és még annyi mindent nem éltünk meg..

Tűzd ki a céljaidat és tegyél magadért!

És itt van nagyon fontos szerepe a célkitűzéseknek és az önismeretnek is, hogy ne válságnak éljük meg, hanem valamiféle hídnak, ami átvezet egy szép új jövőbe, egy kiteljesedett életszakaszba.
Ha szeretnél magadról többet megtudni, jelentkezz az
„alkosd meg a legjobb önmagad” önismereti tréningre

 

Ha pedig kiscsoportos önismereti foglalkozást keresel, jelentkezz valamelyik workshopomra.

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük