OH kártya, Ereszd el a képzeleted, és válaszokat találsz

A számodra vajon milyen válaszokat rejteget az OH kártya?

Mit szólnál hozzá, ha a  „milyen napod van?” kérdésre az alábbi két kép közül választhatnál?

Az OH kártyát 1970-ben kezdték használni pszichológiai eszközként, innen terjedt át más segítő foglalkozásokhoz.

Ma már 22 országban használják. Többféle kártyacsomag létezik a témakörét tekintve, ezeket együtt asszociációs kártyáknak hívjuk.

Az alapcsomag olyan képeket tartalmaz (amelyet festőművész készített), amik beindítják a képzeletet. (ugye? lásd fenti kép)  Ha ehhez pedig (látszólag oda nem illő) szavakat fűzünk, akkor aztán jönnek belülről a gondolatok!

Nem a szavak szótári alakjára vagyok kíváncsi, még csak arra sem mit látsz a képen. Mert Te annak látod, én meg lehet, hogy ennek.

Ez a szép az OH kártyában

Nem lehet benne mellébeszélni, megvezetni, mivel nem konkrét problémáról kérdezlek. Ha megkérdezem mi a baj, mi a probléma, amivel hozzám fordultál, el kezded mondani, amit már többször átgondoltál magadban, vannak rá érveid, ellenérveid.

Van egy olyan gyakorlat, melyben összesen 4 kép és 4 szókártyával dolgozunk a kliensssel, ami a problémát mutatja s egy cselekvésre ösztönző felszólítást. A szabad asszociációkkal olyan gondolatokat mondasz ki, amik Benned vannak, amik foglalkoztatnak. A képek a gondolataid megjelenései.

Egy rendezvényen elém ült egy 30-as hölgy. Megfogalmazott problémája az volt, hogy nem talál párt. Erre dolgoztunk.  Rövid idő alatt kiderült, hogy elveszítette a fiútestvérét, amiben hibásnak érzi magát és ugyanúgy fél bármely férfi elvesztesétől, éppen ezért nem kötődik senkihez. Önmagában keresi a vádat, sokféle támaszhoz próbált már menekülni. Néhány hónap múlva a Facebookon láttam, hogy lett párkapcsolata.

Vele ezt a gyakorlatot csináltuk:

Az Oh kártya megmutatja a Benned rejlő megoldást!

A megoldás pedig azért is igaz, mert Te magad fogalmazod meg.

Mindig van feloldás, felszólítás. Mit kell tenned, mire szólít fel a kártya. Megmutatja mit igen, de nem foglalkozik azzal mit nem.

 

Olyan ez, mikor elmégy egy kiálltásra és a kiállított tárgyak nézése érzéseket generál vagy hoz fel Benned. Az érzések pedig megnyitják a zárat a legjobban bezárt ajtókhoz is. Olyan dolgokat mesélnek el a kliensek, hogy néha ők maguk is meglepődnek rajta. Ezért is lehet alkalmazni nehezen megnyíló embereknél.

Legutóbb történt, hogy egy rendezett középkorú nő érkezett hozzám. Nem is volt megfogalmazott problémája, önismeretet szeretett volna gyakorolni.

Női szerep, férfi szerep

Régóta boldog házasságban él, segítőként dolgozik. Klasszikus szerepű kapcsolatban él: végzi a női szerepeket, feladatokat, ebben kiteljesedik és élvezi, míg a férje a klasszikus férfiszerepeket viszi.

Egy csak szókártyákkal játszott feladat során előkerült a homoszexualitás kártya. És itt jött a döbbenet. Elfogadja a másságot, de nem tud segítőként velük dolgozni, nem tudja miért. Beszélgetünk a gyökereiről, édesapjáról: nagyon erősen hordoz magában egy régi értékrendet, amiben a nők nők, a férfiak meg nagyon férfiak. így a benne az, hogy valaki nőnek néz ki, de férfiként viselkedik, vagy fordítva, értelmezhetetlen.

A mélyen plántált hiedelmeket nem tudjuk egy alkalommal lebontani, ez egy hosszabb folyamat, a felismerés is nagyon felszabadító volt, így van min dolgozni, van mit elengedni.

Sokszor vannak ilyen mélyről jövő dolgok, és van sírás is. Az elengedés, a felszabadultság könnyei ezek.

Ha szeretnél szétnézni a belső galériádban, próbáld ki ezt a fantasztikus önismereti eszközt.

Mikor javaslom az OH kártyák használatát?

  • van egy régóta megoldatlan problémád
  • önismeretet szeretnél tanulni
  • válságban a párkapcsolatod
  • válaszút előtt állsz
  • szeretnéd megérteni miért nincs önbizalmad
  • szeretnél végre elengedni valamit vagy valakit

szeretettel várlak egy vizuálcoachingon, OH kártya más néven asszociációs kártya  foglalkozáson:

Kapcsolat

Iratkozz fel a hírlevelemre és lásd másképp a világot!

Iratkozz fel és hasznos és motiváló tartalmakat olvashatsz.

A feliratkozásommal elfogadom, hogy kezeld az adataimat. Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük