Megváltozom +36 20 481 9201 kis.simon.ildi@gmail.com

Megfelelő kommunikáció

A kommunikáció minden emberi kapcsolat alapja. Társas lények vagyunk, a jó kommunikáció a szociális igényeinket is kielégíti, habár mostanában ez az „okos” világban, amikor szinte mindenki a telefonját nyomkodja, jelekkel, hastagekkel kommunikálunk, elfelejtünk megszólalni, gondot okoz másokkal szemtől-szemben teljes mondatokban elmondani mi van belül, mik a gondolataink. Aztán meg csodálkozunk, hogy silány, lapos emberi kapcsolataink vannak, amiben nem jó lenni.

A kommunikáció az emberi kapcsolatok alapja

Kommunikáció otthon

A párkapcsolatokban ahogy telik az idő, elmaradnak a nagy beszélgetések, eszmecserék, a kommunikáció pedig a minimális, napi dolgok megbeszélésére korlátozódik.

Ez egyenesen arányos a párkapcsolat minőségének romlásával. Egy olyan egyszerű dologgal, mint hogy visszavezeted a kommunikációt az életetekbe, sokat tettél a párkapcsolatodért. A kapcsolatok jó része a nem megfelelő kommunikáció miatt megy tönkre.

Nemcsak az otthoni partnerednél jó az, ha megtanulsz, jól, a másik nyelvén kommunikálni. A szülő-gyermek viszonyt megkönnyíti a könnyed kommunikáció, a munkahelyeden pedig sikeresebbé tesz, ha tudod kihez hogyan kell szólni. és ez nem csak akkor igaz, ha Te vezető vagy, vagy értékesíteni szeretnél, hanem akkor is, ha egy kiegyensúlyozott légkörben, kiegyensúlyozott csapatban szeretnél dolgozni.

Két módszer, ami nálam bevált

Két olyan kommunikációs módszert szeretnék most Veled megosztani, ami tényleg működőképes. Semmi olyat nem ajánlanék, amit én magam ki ne próbáltam volna.

Hogyan szereted, ha hozzád szólnak? Az öt SZERETETNYELV.

Gary Chapman házassági tanácsadó alkotta meg 1992-ben. Mindenkinek van egy preferált mód, ahogyan szeret kommunikálni. Ez az ún. elsődleges szeretetnyelve. Ezt a neten fellelhető különböző tesztekkel is fel lehet térképezni, de szerintem mindenki azért nagyjából tisztában van vele, hogy ő mit szeret, a párja vagy a gyereke mit szeret.

  • Elismerő szavak: az esik legjobban, ha megdicsérnek
  • Minőségi idő: együtt eltöltött programok
  • Ajándékozás: apró ajándékok, meglepetések
  • Szívességek: sokat jelent, ha a másik fél apró szolgálatot tesz (pl. elmosogat csak úgy)
  • Testi érintés: ölelés, arc megsimogatása

Ismerd fel a párod és a gyermekeid szeretetnyelvét és alkalmazd. Meglásd, kevesebb családi konfliktus keletkezik majd. Például, ha kérsz valamit a gyermekedtől és a szeretetnyelve az érintés, könnyebben ráveszed majd, ha közben elé guggolsz és megsimogatod az arcát, miközben beszélsz hozzá! Nálunk működik!

Tesztek és könyvek is rendelkezésre állnak a szeretetnyelv kommunikáció témában.

Piros, sárga, zöld, kékDISC kommunikáció

A másik kommunikációs módot akár otthon, de még az üzleti életben is remekül lehet alkalmazni. Ez a DISC KOMMUNIKÁCIÓ. Erről is találsz teszteket, összefoglalókat, könyveket.

E szerint négyféle személyiségtípus van, ezeket színnel is jelölik.

Domináns (piros)

Befolyásoló (sárga)

Stabil (zöld)

Szabálykövető (kék)

Nagyon röviden az egyes típusokról és hogyan kommunikál ő:

A domináns (piros) ahogy a nevében is benne van, határozott, főnök típus, kiadja a feladatokat, csak az eredmény érdekli, igazi versenyjátékos.

A befolyásoló (sárga) a társaság lelke, nyitott, szívesen ismerkedik, beszélget, időhiányban szenved, szétszórt.

A stabil (zöld) a nyugalom szigete, lassú, megfontolt, kerüli a konfliktusokat.

A szabálykövető (kék) az elemző, feladatorientált, belemegy a részletekbe, megbízható.

Egy csapat akkor jó, ha minden típusból van benne és minden csapattag a neki legmegfelelőbb munkát végzi. No, ez nem azt jelenti, hogy valaki tisztán ilyen vagy olyan típus, de mindenkinek van egy jobban előtérbe kerülő énje, amit nem árt megismerni, ugyanis a saját kommunikációs stílusában kell vele beszélni. Például, ha van egy domináns párod, aki határozott, kritikus és csak az eredmény érdekli, nem érdemes vele csevegést csak úgy kezdeményezni, mert az számára csak felesleges időtöltés. Ezen pedig a szívesen beszélgető befolyásoló típus csak megsértődik Határozottan, az eredményt vázolva kell vele beszélni, mert megérti és még el is fogadja, sőt egyenrangú partnerként fog Rád tekinteni.

Tudom nem könnyű ezt egy otthoni környezetben ilyen tudatosan használni, de megéri! Ez is egy kipróbált kommunikációs mód nálam. Működik.

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük