Megváltozom +36 20 481 9201 kis.simon.ildi@gmail.com

Hogyan lettem boldog ember?

Tisztázzuk mi is az a boldogság.

boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet. 

 Az ENSZ március 20-át határozta meg a Boldogság Világnapjaként, ezzel megerősítve a jólét és a boldogság fontosságát. forrás: Wikikpédia

„A boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden oldalát és ezzel emberi teljességünket.”– Delia Steinberg Guzmán

A boldogságot nemcsak állapotnak, hanem egy folyamatnak is lehet érteni. Ha egy állapotnak tekintjük, és elérhetőnek tartjuk, akkor ki az aki ezt elérte? (őszintén!) Ebben a megközelítésben a boldogság egy út a céljaink felé. Egy folyamat. Ugyanis nem létezik boldogság, boldog ember, cél-célok nélkül! A célok felé haladva az akadályokat leküzdve lehet boldog az ember.

A boldogság tanulható!

Valójában nincs konkrét meghatározás, a boldogság mindenkinek mást jelent, de mindenféleképpen valami pozitív, örömteli dolgok összessége. Mástól boldog az erdélyi parasztbácsika, mástól a dubai nő, mástól az amerikai egyetemista, mástól a magyar háziasszony. 

Úgy látom mi, itt Európa közepén a magunk pesszimista és panaszkodós módján attól vagyunk boldogok, ha valamit megszerzünk. Van állásunk és azért fizetnek, megvesszük az autót, bármily áron, de hozzájutunk saját lakáshoz.

Ha ezen a materiális világon túl tudunk látni és olyan dolgokkal is tudunk foglalkozni, ami nemcsak szükséges rossz, hanem minket építő dolog, akkor vagyunk boldogok. Tudom, a mai világban minden a pénzről szól, de miért ne kereshetnénk pénzt úgy, hogy közben jut ennél szebb dolgokra is időnk és lehetőségünk. És miért ne kereshetnénk úgy pénzt, hogy közben jól érezzük magunkat, nem hagyjuk, hogy főnök, a körülmények minden nap arra késztessenek, hogy fogcsikorgatva járjunk be oda, ahol napunk legnagyobb részét töltjük.

Nagyon sok iskolában tanítják a Maslow-féle szükségletpiramist, íme ez az.

A Maslow-féle szükségletpiramis

A szükségletek kielégítséhez érzelmek társulnak. Először az alapvető szükségleteinket kell kielégíteni, amik a piramis alján vannak, ezek a materiális világhoz kapcsolódnak, onnan haladunk felfelé a piramis csúcsa felé, aminek a tetején az önmegvalósítás áll.

Ha minden szükségletünket kielégítettük, akkor biztos, hogy boldog embernek mondhatjuk magunkat. Az hogy eljutsz-e a piramis csúcsára, az javarészt rajtad múlik.

A boldogság egy érzés. Az belőlünk jön és nagyon relatív mikor mondjuk azt, hogy most boldog vagyok. Ha te elhatározod, hogy neked jó, akkor jó is lesz és boldog leszel. A boldogság tanulható és tanítható a gyerekeinkkel is.

Minden reggel, mikor felkelsz, gondold át a napod. Minden nap nem lehet szép, de minden napban van valami szép. Van két működő lábad, amivel képes vagy kikelni az ágyból. Vár Rád egy csésze kávé/tea. Jön a tavasz, hamarosan virágok nyílnak. Nem vagy ettől boldog? Én igen!

És én hogy lettem boldog ember, ha már ez a cikk címe?

Hogyan lettem boldog ember?

Röviden:  Eltéptem a láncaimat. Nem, nincsen tökéletes életem, de meglátom benne az örömöt. Ezért viszont tettem és lemondtam dolgokról. Például egyik nap felmondtam a biztos, szürke, nyomasztó munkahelyemen, mert már úgy éreztem a napot sem látom, én is szürke zombi leszek. pedig sikeres voltam a munkámban, de már nem szerettem.

  • Elkezdtem megvalósítani az álmaimat. Ennek kapcsán olvashatod ezt az írást is.
  • Életvezetési konzulens lettem. Embereknek segítek, hogy merjenek változtatni.
  • Megtanultam befelé figyelni, az érzéseimre, a testem jelzéseire. Mostanában meditálok.
  • Nincsenek nyomasztó emberi kapcsolataim. Olvass a mérgező emberi kapcsolatokról:https://megvaltozom.hu/mergezo-emberi-kapcsolatok/
  • Nem rágódom a múltam eseményein. Csak annyira foglalkozom velük, amennyit tanulnom kellett belőlük, amit alakítottak rajtam.

Megjegyzésként csak annyit: egy döngölt padlójú, fürdőszoba nélküli vályogházba születtem, semmi nem hullott az ölembe. Az, hogy előreléphettem az életminőségemben javarészt a hozzáállásomnak köszönhetem. Minden nap hálás vagyok érte, hogy jobban élhetek, mint korábban.

  • Tudom, hogy képes vagyok változtatni, ha valami nem jó és ezért nem nyomasztanak a dolgaim.
  • Az esetleges bukásaimat tapasztalatnak tekintem.
  • Úgy érzem a helyemen vagyok.

Ha szeretnél Te is változtatni az életeden, de eddig nem mertél, iratkozz be a változástréningre vagy jelentkezz be hozzám konzultációra. Én hozzáállásom legjavával támogatlak! Bejelentkezés: https://megvaltozom.hu/kapcsolat/

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük