Megváltozom +36 20 481 9201 kis.simon.ildi@gmail.com

Halogatás

Te is halogatós típus vagy?

Előszeretettel használod a majd, egyszer, később szavakat?

Először is arra kérlek, kedves Olvasóm, hogy gondolj vissza az iskolai éveidre. Te hogy csináltad a házit? Hazaértél, nekiültél, legyél túl rajta, vagy tologattad a könyveidet, mondván, hogy előbb megcsinálsz ezt-azt?

Melyiket vetted előre? A legnehezebb feladatot vagy a legkönnyebbet, mert gondoltad az úgyis megy és mire elérsz a legnehezebbik, addigra bemelegetsz?

Bizony, már iskolás korunkban is kiütközik, hogy egy probléma, elakadás (előbbi példámban a házi feladat) kezelését hogyan oldjuk meg. És mivel az iskolában nem tanítanak meg minket tanulni, így mindenki megy a saját feje után és nem tanuljuk meg hogyan lendüljünk át egy nehézségen, el megoldandó problémán.

És akkor jól bevésődik a fejünkbe a halogatás képessége.

Maradva az iskolai példáknál, mit ért el Gogol hőse a Köpönyeg című elbeszélésben vagy Petőfi Pató Pál ura?

Mindannyian tudjuk, csúfos véget értek a halogatásukkal…

Akkor miért használjuk oly gyakran a halogatást, mikor az el sem kezdett feladat vagy a megoldás elhalasztása lelki gondokat, bűntudatot, stresszt, önutálatot is okozhat?

Miért halogatsz?

  • Túl sok feladatot vállalsz magadra és mintegy „túlélési stratégia” a halogatás.
  • Nem érdekel annyira a megoldandó feladat, hogy megcsináld.

(Ebben az esetben nem okoz stresszt, viszont valaminek az elengedése hasznos lenne, az energia ugyanis egységnyi….)

  • Nem tudod hogyan lehetne megoldani a problémát és a megoldások keresése helyett tologatod.
  • Félsz a hibázástól, vagy attól, hogy nem tudod megoldani. A saját életedben nincs jó vagy rossz megoldás. A Te megoldásod van, amiért felnőttként vállalod a felelősséget és az esetleges következményeket is. Ez általában gyerekkorból eredeztethető megfelelési kényszer, maximalizmus következménye. Ennek a feltárása szakember, pszichológus feladata.
  • Önbizalomhiányból eredő félelem. Coachként azt tapasztalom, hogy legtöbbször a megbénító félelem miatt toporgunk egy kényelmetlen helyzetben. Mert azt hiszed Te nem tudod meglépni, ami közelebb visz a megoldáshoz. HISZED, de nem tudod, hiszen meg sem próbáltad. Ehhez kell ismerni magadat, hogy tudd képes vagy rá, mer már volt hasonló helyzet az életedben és azt is megugrottad.

Az ugrás itt egy kulcskifejezés. Ha elképzeled a problémádat, mint egy kőfalat, amit át kell ugranod, Mit gondolsz? Mi hiányzik ahhoz, hogy sikerüljön?  Kevés a lendületed? Félsz, hogy átesel? Nincs Benned elég erő? Vagy netán hiányzik az egyik lábad? Ezért a kulcsa a félelemből eredő halogatásnak az önismeret, illetve a képességeid, az erősségeid, gyengeségeid ismeretének a hiánya.

S ha végig gondolod, az a kőfal ott marad, akkor is csak ha nézed és akkor is, ha nekilendülsz és megpróbálod átugrani. Nem jön közelebb és nem is került távolabb. Egyszer mindenképpen neki kell indulnod, a MOST-nál pedig sosincs jobb időpont.

A rúdugrók sem úgy kezdik, hogy a 6 méterrel próbálkoznak, először ők is kicsiben kezdik, majd megismerik a képességeiket, treníroznak rá, tudják, hogy a múltban már ment és azzal az önbizalommal állnak neki.

Ha kedvenced a halogatás, állj meg, gondolkodj el mi lehet a valódi oka.

Mint mindenre az életben, a halogatásra is van megoldás.

Ha túl sok a feladat, bontsd részegységekre a nagyot és a kicsi megoldandókat könnyebben le tudod gyűrni. Tudod, van az a mondás, hogy az elefántot is falatonként lehet megenni😊

Ha az idővel van gondod, ma már számos helyen olvashatsz időgazdálkodási elvekről, úgy mint a 60/40 szabály vagy az Eisenhower elv, aminek a lényege a feladatok priorizálása sürgősség és fontosság alapján. Csak a sürgős és fontos feladatokat oldd meg azonnal.

Ne feledd: ismerd meg a halogatásod valódi okát és tedd meg az első lépést. Ismerd meg önmagad, a képességeid, szedd össze a bátorságod és indulj! Néha csak a legelső lépést nehéz megtenni…Ne légy 21. századi Pató Pál!

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük