Megváltozom +36 20 481 9201 kis.simon.ildi@gmail.com

ÉNIDŐ

Én Ördög Nórinál olvastam először ezt a szót, azóta van benne a tudatomban. Az ÉNIDŐ, olyan minőségi idő, amit magadra, feltöltődésre, belső fejlődésre használsz fel.

Parasztcsaládban nevelkedtem, ahol minden ment a maga útján, az anyák szó nélkül tették a dolgukat, nem volt szó semmiféle önmegvalósításról meg énidőről…

Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek...

Nekem más élet adatott. Amióta édesanya vagyok, számomra megváltozott az idő fogalma. Kezdetben eltűnt belőle az ÉNIDŐ. Mostanra a legfontosabb szó az EGYENSÚLY lett. 

Lavírozás a munka és a gyereknevelés között. Egyensúly keresése a nő, anya, házvezetőnő, társ szerepek között. Egyensúly keresése a magamra szánt idő és az egoizmus között.

Amióta szülő vagyok, megváltozott a fontossági sorrend, én valahogy lecsúsztam a lentebbi helyekre. Sokszor magamtól vettem el az időt, az alvástól, meg a hajmosástól, meg a barátnőzéstől. Évekbe tellett, mire lelkiismeretfurdalás nélkül tudok csak magammal foglalkozni…

Igen, én még mindig úgy gondolom, hogy az a nő feladata, hogy összetartsa a családot, táplálja a tüzet, teremtse meg a harmóniát. Harmónia viszont nincs kívül, ha nincs belül. És ezért nagyon fontos, hogy szánjunk arra kellő időt, hogy mi magunk a helyünkön legyünk, kívül-belül. Ezért kell az ÉN idő. Tudatosan keresni. És nemcsak azért mert nekem ez jár, hanem azért, hogy a legfontosabb értéket, az egyensúlyt és a családi egység harmóniáját tartani tudjuk.

Az ÉNIDŐ nem mástól ellopott idő és nem feltétlenül kerül pénzbe. ÉNIDŐ minden perc, amit saját magaddal töltesz: egy forró fürdő (ha fél órára magadra hagy a család), egy könyv, egy csacsogás… tudom, néha álom egy másfél órás filmet megnézni, vagy csak úgy nézelődni boltokban.

Csak akkor leszel az az ÉN, aki lenni akarsz, ha arra időt szánsz, hogy kifejleszd, mert ha az éned a helyén van, akkor leszel képes a saját közegedben is jól teljesíteni, legyen az a családod, vagy a munkahelyed. Senki nem akar egy folyton rohanó, kapkodó, magával nem jó viszonyban álló nővel egy légtérben lenni..

Gondolkodj el a Te fontossági sorrendeden. Te hányadik helyen vagy a listán? Ha az elsőn, az még nem egoizmus. Ha csak a sor vége felé, gondolkozz el a fentebb leírtakon!

 

Ha tetszett, kövess a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük