Megváltozom +36 20 481 9201 kis.simon.ildi@gmail.com

Embervirág 2. rész: egy kinyíló kliens története

Esettanulmány: hogyan nyílik ki egy önmagába és fizikailag is a házába bezárkózó, súlyos beteg ember 2 hónapos coaching során. Bemutatom ennek a csodálatos változásnak, kinyílásnak a történetét, az embervirág történetét. A coach és a kliens szemszögéből. 2. rész.

A történet így kezdődött:

https://megvaltozom.hu/embervirag-1-resz/

A gyakorlatok közepén járunk. Lassan kinyílik az embervirág!

COACH: Bár a fogyással voltak gondjai, arról beszéltünk a legkevesebbet. Inkább olyan gyakorlatokat adtam neki, amik szépen lassan rádöbbentik a saját képességeire. A kliensnek nagyon jó íráskézsége volt és mindig nagyon hosszan válaszolt a gyakorlatokra, még ha ő nem is rakta össze a képet, hogy mi sül ki ebből. meglepően jól ment neki az áldozati bárány/parancsnok gyakorlat, amivel rájött, hogy valójában saját magából csinál áldozatot az önsajnálattal, meg a kishitűségével, mert azt gondolja, hogy nem képes valamire. s ez volt az, amiért valójában bezárkózott és nem akart emberek közé menni. Azt hitte, hogy ő meg van bélyegezve, valamiféle csodabogár és mindenki csak vele foglalkozik, hogy beteg és kövér. Emiatt is növesztett védekezőhájat. (a kora és a betegségére szedett gyógyszerek hatása is benne volt).

Néhány hét változástréning után így vélekedett:

KLIENS: Úgy volt, mint sejtettem, most már egyre nehezebb gyakorlatok jönnek. Illetve a gyakorlatok nem nehezebbek, csak másmilyenek, mint előtte voltak. Egyre inkább arra fókuszálunk, hogy milyen is vagyok én, tudok-e változni, és a célok irányába megyünk. Konkrét válaszokat kell megfogalmaznom, ami néha nehezemre esik, mert még nemigen léptem ki a kényelmi zónámból, ami csakis az én hibám. Most az előbb is összefoglaltam magamnak az előző gyakorlatok fontos részeit, röviden, hogy könnyen vissza tudjak emlékezni rájuk. Éreztem belül a változás igényét, de csak elméletben voltam jó, a gyakorlatban megbuktam. Nagyon jó visszaolvasni, amiket írok, mert sok okosság is van benne, és azt tudnám alkalmazni a további életemre. Változni akarok! Ezért is jelentkeztem a programra. Most már ott tartunk, hogy sürgős és fontos feladatok vannak jelen, és ezeket meg is kell oldanom. Azt hiszem, hogy túl sok feladatot határoztam meg még mindig magamnak, mert lehet, hogy nem tudom mindet teljesíteni. Egy bizonyos határidőt szabok a feladataimnak, és azt jó lenne meg is valósítani, így 5-re csökkentem a nagyon sürgős feladatokat, amiket a közeljövőben meg kell tennem. Majd ha sikerül a tervemet megoldani, akkor léphetek új szintre, ahol már nehezebb feladatok várnak.

Melinda mindig segít

Melinda minden jóindulata megvan a gyakorlataim felé, segít, ha elakadok, és van, mikor egy kicsit oda is pirít, hogy ébredjek fel, ez az én életem, és tulajdonképpen a gyakorlatban hol van változás már az életemben? Már egy hónapja csinálom a gyakorlatokat, és szeretem őket, mert mindig új kihívás elé állítanak. Ez alatt az egy hónap alatt rájöttem, ha ugyanott tartom a kényelmi szintemet, mint eddig, nem fog megtörténni a változás. Senki nem tud helyettem megváltozni, csakis én tudok változni. A segítők azért vannak, hogy kimozdítsanak egy rossz élethelyzetből, nem azért, hogy helyettem oldják meg a feladatokat. Ha én, önmagam erre nem jövök rá, akkor bizony lehet sok-sok ezernyi gyakorlat, mindig mindegyikre ugyanazt fogom írni, mégpedig azt, hogy én milyen tehetetlen is vagyok. Van egy nagyon jó gyakorlat, ami megmutatja, hogy az áldozati szerepből hogyan válhatunk gyakorlatias emberekké. Ha mindig sajnáltatom magam, sehová sem jutok.

Mindenkinek ajánlom

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a kéthónapos programot, mert már egy hónap is megmutatja a hibáinkat, a hiányosságainkat, és gondolom a következő hónap sem lesz unalmas, valamint meg kell mutatnom, hogy meddig is jutottam el. Eljutottam addig ezalatt az egy hónap alatt, hogy ráérezzek a céljaimra, azokra, amik fontosak a számomra. Igaz, hogy a fő feladatom a fogyás, de ez sok mindent kihozott belőlem, ráébredtem, hogy van más több feladatom is, amit szeretnék még azelőtt megoldani, mielőtt megöregednék. Most még fiatal vagyok, és van elég erő bennem a változtatáshoz. És ezen az úton nekem kell végigmenni, egyedül.  

A gyakorlatokat én csak mutatom, a kliensenek kell megtanulnia szárnyalni

COACH: Vártam az áttörést. Mert tudtam, hogy az egyik gyakorlat át fogja billenteni ezen a ponton. Csak még azt nem tudtam melyik.

Értékes felismerések

Bevallom, hogy a 2 hónapos változástréning egy nagyon tömény gyakorlatsor, még akkor is ha 2-3 napot hagytam a gyakorlatok között, hogy ülepedjenek a felismerések. A programon kívül is adtam neki segítséget, apró ötletek, történetek formájában. De nem akartam én tanácsolni neki semmit. Nem is szoktam. Már azért sem hívom magam életvezetési tanácsadónak, hanem konzulensnek. Az az értékes felismerés, amire a kliens magától jön rá. Az az értékes. És azt komolyan is veszik. Egy kívülről jövő „okosság” csak átszalad az emberen, de nem sarkall cselekedetekre.

Közben az embervirágom egyre jobban bontogatta a szirmait és jött rá arra, hogy valójában önmaga és a saját lustasága akadályozza a változásokban. Volt olyan gyakorlat, amit nem értett meg. Nem szoktam erőltetni a gyakorlatok elvégzését. Ha valaki csak görcsöl a válaszon vagy nem tetszik neki a gyakorlat, elengedjük. Ugyanis a válasz nem ott és akkor fog megszületni, de meg fog. A gyakorlatok pont az érdekességük ott maradnak a fejekben és a legváratlanabb helyzetekben (akár a pénztárnál való álldogálás közben) beugrik egy megoldás.

A gyakorlatok néha nehezen mentek.

Nagyon lelkiismeretesen és mindig aznap válaszolt. A válaszokból érkező tanulságok miatt nem gyorsítottam a tempón. Hagytam hagy ülepedjen. Úgy a program közepe felé éreztem, hogy kissé fárad, mindig ugyanazokat a köröket futja, mindig ugyanazok a válaszok, megoldások születettek, de gyakorlati megvalósításig nem jut. Ekkor kicsit odapirítottam neki. csak azért mertem, mert a program elején megbeszéltük, hogy szabad kicsit „ fenékbe rugdosósabbra” vennem a figurát, nem fogja a lelkére venni, főleg nem fogja a betegségében visszavetni.

Folytatása következik…

 

Addig is olvasd el, mi az a változástréning, amin a kliens részt vett:

 

VEZETETT VÁLTOZÁSTRÉNING

A történet a 3. részben folytatódik:

https://megvaltozom.hu/embervirag-3-resz/

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük