Megváltozom +36 20 481 9201 kis.simon.ildi@gmail.com

Embervirág 1. rész: egy kinyíló kliens története

Esettanulmány: hogyan nyílik ki egy önmagába és fizikailag is a házába bezárkózó, súlyos beteg ember 2 hónapos coaching során. Bemutatom ennek a csodálatos változásnak, kinyílásnak a történetét, az embervirág történetét. A coach és a kliens szemszögéből.

Egy kinyílás története

Embervirág.

Ahogy kezdődött…

Egyik nap egy, már a menopauzán átesett (ez a fogyás, mint problémája miatt fontos) hölgy jelentkezett változástréningre. Már ismertem a történetét, mert már korábban megírta nekem e-mailben. Bevallom, egy kicsit megijedtem, hogy mennyire fogja érteni, átérezni azt, hogy mit is kérek tőle a program során. Egyrészt a korából adódóan, másrészt a komoly betegségéből adódóan. Skizofréniában szenved, amit gyógyszerrel kezelnek jelenleg, korábban sokkolták is. Ezen kívül depresszió, pánikbetegség, szorongás gyötörte.

A plusz kilók a probléma?

Alapvetően az volt a problémája, hogy képtelen lefogyni. Már az első beszélgetés során is világossá vált számomra, hogy ez csak az okozat, nem a valódi ok. Nagyon sokat tudott az egészséges életmód témáról, mégsem alkalmazta. Viszont iszonyat hosszú, 200 pontból álló listát küldött, hogy mit kellene másképp csinálnia, hogy elégedett legyen az életével. Ezek napi feladatok voltak. Annyi, hogy egy menedzser team nem lett volna képes naponta annyi feladatot elvégezni, mint ő kiszabott magára. Ez iszonyat nagy nyomás volt, amit saját magára tett és természetesen ennek töredékét sem tudta elvégezni, ami miatt egy nap sem feküdt le elégedetten, haragudott magára.

Ez volt az egyik feladatom, hogy erre ráébresszem.

A program során először a valódi probléma felismerésén dolgozunk. Sokszor találkozom olyan kliensekkel, akik nem is tudják meghatározni mi is a baj, vagy hisznek valamit és végül kiderül nem is az a probléma gyökere.

De legelőször is tudni szerettem volna mennyire fél a saját korlátaitól. Azt elmesélte, hogy nagyon szereti a virágokat. Javasoltam neki, hogy menjen ki a piacra s szerezzen be 1-2 korai hagymás virágot. Legnagyobb meglepetésemre szinte azonnal beleegyezett és valóban el is ment. Ez már áttört benne egy nagy gátat, és bennem is, mert láttam a tenni akarást és képességeit.

Valami elindult.

Ő így látta a kezdeteket:

Nagyon örültem, hogy befizettem a változástréning coachingra, mert volt egy problémám, amit meg szerettem volna oldani. Ez a probléma a fogyás, amivel küszködök már 10 éve. Először telefonon beszéltünk Melindával, és máris egy számomra különleges feladatra kért meg. Nekem azért különleges, mert leginkább itthon vagyok, mert alig merek kimozdulni a négy fal közül. Beteg vagyok, és ezért is neveztem be a programba. Ki kellett lépnem a komfortzónámból, azaz ki kellett lépnem az utcaajtón, ami számomra nagy kihívás volt. De belementem, mert tudtam, hogy másképp sohasem fogok megváltozni. És lám, nem harapták le a fejem, elvégeztem a gyakorlatot, ami után nagyon-nagyon jól éreztem magam.

Volt bennem félelem

Minden gyakorlat előtt egy kicsit féltem, hogy nem tudom megoldani őket, de sikerült eddig mindegyiket megcsinálni. Először én nagyon zárkózott voltam, de ahogy jöttek a feladatok, úgy nyíltam ki egyre jobban és jobban, és minden egyes gyakorlat után éreztem, hogy belülről változom egy kicsit. Én önmagamról írtam, a problémámról (a fogyásról), mindent ebből a szempontból vizsgáltam meg. És ahogy visszaolvasom amiket írok, úgy rajzolódik ki az, hogy milyen vagyok, milyen voltam amikor elkezdtük a gyakorlatokat, és most, hogy túlvagyunk 2 héten, most hogyan is érzem magam.

Már nem vonulok a háttérbe

Sokkal több mindenre mondok már igent, és nem vonulok vissza a háttérbe, mint eddig. A feladatok nagyon változatosak, bele kell élnem magam szerepkörökbe, saját magamat kell megítélni kívülről, és tulajdonképpen fel kell fedeznem a világot magam körül. Rájöttem, hogy több segítőm is van, csak eddig még nem figyeltem eléggé rájuk. Ezután megfogadom a tanácsokat, és jobban kezdek figyelni a körülöttem lévő időre, hogy jobban kihasználjam, ne herdáljam el a drága perceket. A gyakorlatok megtanítanak cselekedni, tenni a dolgomat akkor, amikor épp kell. Eddig mindig visszahíztam, mert nem volt megfelelő a diétám. Most együtt Melindával felfedeztük, hogy számomra melyik a jó diétatípus, ami közül sikerült is választanom a magam részére. Többet segítek már másoknak is, eddig főleg a saját problémáim foglalkoztattak csak. Eddig csak magamat sajnáltattam, és mástól vártam a megoldást. Ezek a feladatok rámutattak arra, hogy van bennem is elég erő ahhoz, hogy meg tudjak változni. Eddig túl kényelmes életet éltem, ezen is változtatok, és kiveszem a részem a tennivalókból. Többet leszek az udvaron, többet fogok kijárni az emberek közé. Túl negatívan fogalmaztam eddig, amit a gyakorlatokkal próbálunk korrigálni, és megváltoztatni.

Beragadtam a problémákba

Rájöttem, hogy túlságosan is beszűkülök egy probléma irányába, és addig foglalkozom vele, míg teljesen az idegeimre megy. A gyakorlatok hatására más szemszögből is kell látnom magam, ki kell egy kicsit tárulkoznom önmagam előtt, ami nem megterhelő már. Sokat változtam az első két hét alatt, és sikerült kialakítanom a mozgás-étkezés-pihenés egyensúlyát. Sok volt a rendszertelen dolog az életemben, de érzem, ahogy visszaolvasom, amiket leírtam, hogy mindig új dolgokat fedezek fel. Számomra ezek az írásos gyakorlatok nagyon jók, mert sokkal jobban ki tudok nyílni, jobban meg tudom fogalmazni a vágyaimat, a terveimet, és azt is jobban le tudom írni, milyen is vagyok úgy általában. Én nagyon közvetlen kapcsolatot tudtam a coaching vezetőjével kialakítani, ami szintén azt segíti, hogy gyorsabban és alaposabban tudjak változni.

Siker minden téren

Ha azt nézem, hogy ennyi pénzért, mint amit be kellett fizetnem (és még kedvezményt is kaptam), sehol nem fogadott volna egy órára sem egy másik életvezetési szakember. Minden szempontból nagyon hasznosnak találtam az első két hetet, a gyakorlatok szuper hatást váltanak ki bennem, és olyan változatosak, hogy én a folytatáson gondolkodom éppen, ha lehet szó róla. Mindenkinek csak ajánlani tudom Melinda életvezetési módszerét, mert már többször bebizonyosodott eddig is, hogy olyasmit csináltam meg, amiről azt hittem, hogy képtelen vagyok rá. Örömmel várom a többi feladatot. 🙂

Kezdetben elbújt, zárkózott volt.

Sokszor eszembe jutott József Attila. Ő is skizofrén volt és túlzott ragaszkodást mutatott a segítői felé. Ugyan tegeződtünk a program során, de mindvégig megmaradt közöttünk egy udvarias távolságtartás.

Folytatása következik. A 2. részben elkezdődik valami…

https://megvaltozom.hu/embervirag-2-resz/

A befejezés pedig csodálatosan sikerült:

https://megvaltozom.hu/embervirag-3-resz/

 

 

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük