Élet egy manipulatívval

sajnos én is beleestem egy manipulatív csapdájába. Évekig észre sem vettem, hogy ez a helyzet. Az elején, amikor még elvakultan szerelmes vagy, mindenféle indokokkal kimented őt magadnál. De ahogy telnek az évek, egyre jobban fárasztanak az apró kis csaták.

 

A legrosszabb az, hogy észre sem veszed, hogy megforgattak, mindig csak utólag jössz rá, hogy megint Te húztad a rövidebbet. Ez a manipuláció lényege.

Néhány év után kezdtem megunni, hogy mindig ugyanazokat a köröket futom: ha én akarok valamit, az majd-majd, ha ő akar valamit pedig mindig eléri, hogy az legyen.

Milyen az élet egy manipulatívval?

Tiéd az összes házimunka

A manipulatív egyik jellemzője, hogy olyan kiváló munkakerülő, hogy először fel sem tűnik. szemtől-szembe nem utasítja vissza a kéréseidet, hogy soha ne legyen ő a negatív ember, de a munka sosem lesz elvégezve. Nem azért, mert szétszórt vagy nincs ideje rá. Nem halogatás ez, hanem egy módszer a Te leszerelésedre. Várod-várod, hogy megcsinálja, aztán megunod és megcsinálod Te. Vagy valaki más.

Érzelmi zsarolás van

Ha felelősségre vonod, agresszívvá, támadóvá válik. Figyelt és kiismert már Téged. Pontosan tudja, hová szúrjon, hogy egy perc alatt lefegyverezzen Téged. Akár meg is bántson.

Megtanulod, hogy legjobb nem felelősségre vonni őt, mert csak neked lesz belőle lelki gondod. És hát ki akarna magának gondot? szóval inkább csendben, szó nélkül megcsinálod, amire kérted. Közben legfeljebb magadban dohogsz és minél inkább magadba fojtod az érzéseidet, annál inkább biztos, hogy az előbb-utóbb betegséget is okoz.

Egy manipulatív háztartásában mindig Te leszel a cseléd, mégha meg is magyarázzák Neked, hogy nem. Mindig eléri, amit akar, mert tudja kinek mi a fájó (támadható) pontja.

Mindig igaza van

szentül meg van győződve róla, hogy ő a világ közepe. Mindig igaza van. Látszólag. Pontosan azért, mert a dolgoknak mindig azon oldalát festi le, amiből ez kiderül. Vagy kisebbíti a másik érdemeit, sőt lehúzza a másikat. lerombolja az önbizalmadat úgy, hogy elhiszed magadról, hogy Te szerencsétlen erre sem vagy képes, bezzeg ő. Ő tele van kiváló képességekkel és tulajdonságokkal. szereti, ha erre emlékeztetik is, így az esetek nagy részében kikényszeríti, hogy megdicsérd. Ha valamit méltóztatott véletlenül megcsinálni, elvárja, hogy méltó módon köszönd meg a segítségét…

Bűntudatot ébreszt

Mivel az önbizalmadat jócskán megtépázta, szinte már mindent elhiszel neki, azt is, hogy Te vagy a hibás. Például a kapcsolatotok megromlásáért, ezért Te mindent megpróbálsz, hogy javíts az elrontott helyzeteken. Végül ő dönti el, hogy ez sikerül vagy sem.

 

Manipulatívval élni kicsit olyan, mintha bedrogozva egy másik dimenzióba kerülnél. Teljesen normális önbecsüléssel bíró emberek válnak szolgalelkű nyuszivá mellette.

Mit tehetsz?

Először is ismerd fel, hogy egy manipulatívval élsz. Nem, nem Te vagy a hibás. Állj a sarkadra és szállj szembe. Tanulj meg nemet mondani, húzz határokat magad körül. Mindenkinek joga van az őszinte, normális kommunikációhoz!

Tapasztalatom szerint minden típust a saját eszközeivel kell legyőzni. Mivel felismerted, hogy a másik manipulál Téged, Neked is ki kell tanulnod mi az ő gyenge pontjai. Lehet ez gusztustalan játszmának tűnik, de ha be akarod magadnak bizonyítani, hogy maradt még önbecsülésed, ebbe kicsit bele kell menni, mert csak a saját fegyverével lehet visszahőköltetni és onnan normális mederbe terelni a kapcsolatot. Mivel okos, értelmes ember, lehet vele beszélni, ha a partnert látja Benned. Vissza kell térni a valóságba, dolgozni az önbizalmad visszaépítésén.

 

Ha úgy érzed, hogy ehhez nincs energiád és a körülmények is lehetővé teszik, akkor menekülj és legközelebb hamarabb ismerd fel a manipulatív személyiséget!

Iratkozz fel a hírlevelemre és lásd másképp a világot!

Iratkozz fel és hasznos és motiváló tartalmakat olvashatsz.

A feliratkozásommal elfogadom, hogy kezeld az adataimat. Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük