Megváltozom +36 20 481 9201 kis.simon.ildi@gmail.com

Együtt a gyerek miatt

Együtt maradni vagy szétmenni? Nagy dilemma ez, sokszor évekig nem is dől el…

Korábban már írtam egy cikket válni vagy nem válni címmel, melyet ITT elolvashatsz.

A válást megelőzően nagyon sokszor előkerül, hogy mégis megpróbálják a gyerek(ek) miatt a további együttélést.

Mennyire visszatartó erő a gyerek, ha egy pár a szétváláson gondolkodik?

A válási statisztikákból sok mindenre következtethetünk. Úgy tűnik, nagy visszatartó erőt képvisel, ha a párnak már van gyereke.


Tudtad-e, hogy a válások egy része nem egy-két év házasság, hanem sokszor több évtizednyi együttélés után következik be?


Miért él együtt valaki 10-20-30 évet, hogy öregségére egyedül maradjon?

Nyilván a gyerekek miatt.

Ki akarna fájdalmat okozni saját vérének azzal, hogy vagy egyik vagy másik szülő neveli fel egyedül? Az senkinek nem jó.

 

Sokáig úgy gondoltam, hogy nem szabad együtt maradni csak a gyerek miatt. Akkor már inkább egyedül, mint egy rossz kapcsolatban. Aztán lett gyerekem és újból kellett gondolnom a kérdést.

Ha maradtak még használható elemek a kapcsolatban, akkor lehet rajta dolgozni

Ma már tanácsadóként úgy gondolom, ha megmenthető egy kapcsolat, és mindkét fél hajlandó dolgozni rajta, akkor megéri amiatt a kapocs miatt, ami amúgy is örökre összeköti az anyát és az apát. Már csak meg kell tanulni nőként és férfiként létezni a kapcsolatban. Ez csak abban az esetben igaz, ha a kapcsolatukat az elhidegülés, a beszürkülés miatt érik rossznak, esetleg kacsingatnak kifelé. Vannak olyan feldolgozatlan sérelmeik, múltbéli események, amik miatt nem tudnak a közös jövő felé együtt orientálódni. Ezeket fel kell deríteni és fel kell oldani, hogy továbbléphessenek.

Az, hogy a felek maradjanak-e együtt komplex kérdés. Függ a hozott viselkedési mintáktól, családi szokásoktól (pl: a mi családunkban nem szokás elválni). És a gyereked pedig a Te mintáidat fogja tovább vinni. Amit otthon lát. Ha feszültséget, veszekedést lát, azt megérzi, még akkor is, ha nem konkrétan látja, belé épül és ő is tovább viszi. Azért vállaltatok gyereket, mert arra „szerződtetek”, hogy közösen egy jó embert neveltek, faragtok belőle. Akkor kezdjétek a saját viselkedésetekkel! A gyermek ilyen szinten is felelősség. Amikor mindketten várták és akarták, mert az a kapcsolatuk egy komoly mérföldköve.

Más kérdés az, ha valaki azért tart meg egy váratlanul érkező babát, mert ezzel reméli, hogy a férfi vele marad. Hölgyeim, sajnálom a férfiak általában nem emocionális lények, ez nekik kevés indok, hogy egy örökké tartó kapcsolatra benevezzenek. Nem ezzel lehet a férfit magadhoz láncolni, és kissé múltszázadi gondolkodásra vall.

Kommunikáljatok, kérdezzetek!

Amennyiben a felek úgy döntenek, hogy a gyerek(ek) érdekében is, de nem kizárólag azért folytatják együtt, érdemes azon elgondolkodni -akár szakember segítségét is kérve-, hogy miért akarnak tulajdonképpen együtt maradni. Sokszor az anyagiakon való osztozkodás vagy az egyedülléttől való félelem, esetleg a kényelmesség is abba az irányba tereli az egyik vagy másik felet, hogy maradjon. Nagyon fontos tehát önmagunkban tisztázni mi a valódi oka annak, ha maradni akarunk.

Sokszor és sokat kell beszélgetni. Kérdéseket tisztázni:

  • Látnak-e még a másikban olyan pozitívumokat, amik miatt valószínű belészerettek és eljutottak a családalapításig?
  • Vannak-e még a kapcsolatban tartalékok, amiket eddig nem használtak ki?
  • Mik a közös erőforrásaik (anyagi, szellemi, lelki), amikkel a közös jövőjüket tudják építeni?

Csak akkor maradjon együtt a pár, ha mindketten érzik, hogy akarnak és képesek változtatni, nemcsak a gyerek miatt.

Egy kapcsolatot működtetni kemény munka.

https://megvaltozom.hu/a-hazassag-parkapcsolat-nehez-feladat/

Nem szabad tűrni évtizedekig egy helyzetet, mert esetleg a gyerekek válnak bűnbakká az elfecsérelt élet miatt.

 

Ha tetszett, kövess a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük