De mi a franc az az életmódváltás?

Ki mondja meg milyen életmódot kellene élnem?

Manapság mindent, ami fogyással kapcsolatos, divat életmódváltásnak titulálni. Ez egy mai divatszó.  A régebben használt fogyókúra, diéta szavak elkoptak, negatív színezetük lett. Pedig az életmódváltást propagálók sem mondanak mást: egyél másképp, mint eddig, egyél kevesebbet és mozogj többet, akkor lefogysz. Az életmódváltás szó azt definiálja, hogy ez most örökre, de legalábbis a földi életed végéig fog szólni. Pedig az étkezésed megreformálása nem más, diéta a javából!

Ki az aki tudja milyen az én életmódom? És ki mondja meg mit kellene változtatnom? Egy edző? Dietetikus? A szomszédasszony? Egy netes csoport? Anyám?

Most mindent csináljak másképp az életem módján, mint eddig? Ahhoz, hogy a teljes életed megreformáld, minimum egy bika elszántságával kell rendelkezned, de a legtöbben valójában egészségesnek, titulált, „mindenmentes” recepteket, motiváló gondolatokat szeretnének nézegetni…

healthy-living-tips-1200x800Az egészséges létbe beletartozik az egészséges étrend, a mozgás, az esetleges betegségek kezelése, a lelki egészség, a jó szociális kapcsolatok…

Ehhez kéne minimum egy személyi edző, egy személyi orvos, egy táplálkozási tanácsadó, egy pszichológus, egy mentálhigénés szakember, nameg egy jó kozmetikus sem árt:)

Ráadásul a legritkább esetben mondják ugyanazt, mindenki a saját szakterületén bevált módszert fogja fújni, nem szemlélik egy az egyben az embert…

Tudom, hogy aki testileg változni szeretne, mindenre rárabol, ami örök megoldást kínál neki. Ebből élnek a fogyókúrás csodaszerek forgalmazói…Én óvatosan bánnék az étkezési tanácsokkal is.

Ki ad ma nekünk táplálkozási tanácsot?img_pene_72.jpg

Hivatalosan egy főiskolán képzett dietetikus, aki az évtizedekkel korábban kiadott, egységes étkezési elveket veszi figyelembe. Akik nagy eséllyel ugyanazt, a gabonákon alapuló étrendet ajánlja mindenkinek, miközben tudományosan bizonyított, hogy számtalan betegség vezethető vissza a gluténre…Attól mert áttérsz a fehér kenyérről a teles kiőrlésűre, még nem leszel egészséges!

Nagyon sok edző ad táplálkozási tanácsot, ami az ő életvitelükhöz valóban megfelelő.  Természetesen rendelkeznek táplálkozástudományi alapokkal, hiszen képzésük során erre is kitértek és rengeteg saját tapasztalatuk van. Az ő étrendjük, akik esetenként napi két edzést is lenyomnak inkább sporttáplálkozás, ők pontosan tudják mit kell enni, hogy fogyjanak, hogy szálkásodjanak, hogy növekedjenek. Az én véleményem szerint az étrendkiegészítők nekik valók, egy teljesen átlag háziasszonynak nem kell fehérjeporral a zsebében szaladgálnia.

Nagyon sok táplálkozással foglalkozó oldal van, aki szent meggyőződéssel hirdetik, hogy az általuk követett módszer a megfelelő mindenkinek. Sajnos nagyon sokszor arrogánsak, mindenkinek beszólnak, aki nem ért egyet a módszerükkel és lebecsmérlően írnak egyéb táplálkozási vonalakról.

A legrosszabbak talán az önszerveződő csoportok, ahol az okoskodásnak se szeri, se száma, az asszonyok egymást képesek túllicitálni tanácsokban. Több pajzsmirigybetegséggel foglalkozó csoportnak is tagja vagyok, ott, ha valaki azt írja, hogy étkezéssel, életmóddal sikeresen változtatott az állapotán, majdnemhogy meglincselik, de legalábbis a többség számára csak a gyógyszer az elfogadható megoldás.

Aztán, belefutottam már olyanba, aki 3 napos tanfolyamon szerzett táplálkozási tanácsadói cím birtokában 10 ezerért mondta volna meg mit egyek…

Én mindenkinek, aki változni akar azt tudom javasolni, hogy üljön le magával beszélgetni és belülről kifelé haladva kezdje meg a változtatásokat, köteleződjön el egy irányzat mellett és azt kövesse, annál rosszabb, minél több irányból kapod az okosságot!

Iratkozz fel a hírlevelemre és lásd másképp a világot!

Iratkozz fel és hasznos és motiváló tartalmakat olvashatsz.

A feliratkozásommal elfogadom, hogy kezeld az adataimat. Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Ha tetszett, kövess a Facebookon!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük