Anyaméhben mérgezett gyerekek

Most olyan témáról írok, amit nem bírok ki komolyabb felháborodás nélkül! Azon anyai (anyai?) hozzáállásról, mely során saját önzősége felülírja a gyermekének az egészségét. Aki végigdohányozta a terhességét, gyakorlatilag hónapokig mérgezte a gyerekét, szellemi, fizikai, érzelmi hátránnyal indítja el ez életben, melynek következményeit egy egész életen át hordozni fogja. Bejegyzésemben a dolognak nem az orvosi, hanem a lelki oldalát közelítem meg.

Amikor megszületett a gyermekem, végtelenül büszke voltam, hogy 10-ből 10-es lett az Apgar értéke.

Virginia Apgar egy amerikai aneszteziológus. Az 1950-es években dolgozta ki a nevét viselő skálát. Ez egy gyors és egyszerű módszer, ami az újszülöttek fizikai állapotának jellemzésére szolgál. Skáláját ma már szerte a világon használják, így hazánkban is. A kicsiket születésük után egy majd öt perccel pontozzák megadott életjelek szerint: szívverés, légzés, izomtónus, reflexválasz, szín.

A gyermekem tökéletes volt: a 40. héten született, életerős, jó kondícióban lévő “trónörökös”. Nem is csoda, mindketten megdolgoztunk érte: a várandósság alatt végig sportoltam, mozogtam, hogy kellő oxigénhez jusson. ÉS JÓVAL A SZÜLETÉSE ELŐTT LESZOKTAM A DOHÁNYZÁSRÓL! A gyermekvállalás még épp csak szóba került és letetettem a cigit. Hiszti nélkül. Szó nélkül. (pedig erős dohányos voltam). Én már a gondolatbeli gyerekemet is tiszteltem és szerettem ennyire!

Éppen ezért megdöbbentő számomra az a tény, hogy a kismamák 10-13 százaléka végigdohányozza a terhességet. Nyilván ez a szám a valóságban nagyobb lehet, mert bizony ezzel senki nem dicsekszik szívesen, pedig ma már ki lehet mutatni a csecsemőkben, hogy az anyuka dohányzott-e.

Egy új kutatásban egészen konkrét bizonyítékot is sikerült találni rá, hogy a terhesség alatti dohányzás a magzati életkor után, a kisgyermekek szervezetében is nyomot hagynak. A kutatók nagyjából ötszáz, ötéves kor körüli gyermek vérmintáit elemezték, és azt találták, hogy az örökítőanyaghoz kapcsolódó molekulák (metilcsoportok) elrendeződésének mintázatai alapján az esetek 80%-ában azonosítható volt, hogy az anya dohányzott-e a várandósság idején.

Régóta tudni lehet, hogy a terhesség alatti dohányzás súlyos problémákat okozhat a magzatnak. Most kiderült, hogy az utódok DNS-e is megváltozik ekkor. A belénk kódolt gének kifejeződése változik meg, így hajlamosabbak lesznek a gyerekek a függőségre is.

Azt már szinte mindenki tudja, még a dohányosok is, hogy a dohányzás koraszülést, kis születéskori súlyt, fejlődési rendellenességeket, hirtelen csecsemőhalált okozhat. Ezenkívül asztmát, gyerekkori elhízást, érzelmi fejlődés zavart, viselkedésbeli és tanulási problémákat, terméketlenséget.  Tehát az a dohányos anya, aki azzal dobálózik, hogy egészséges gyereke született, várja ki a végét, az iskolai teljesítményt, vagy a felnőttkori problémákat…

Az anya viselkedése

Számomra érdekesebb kérdés az, hogy az anya hogyan birkózik meg a saját lelkiismeretfurdalásával egy egész életen keresztül és hogyan hat ez a családi élet alakulására.

  1. Egész közelről tapasztalhattam ezt meg: a szomszédasszony végig dohányzott minden terhessége alatt. A környezetének azt állította, hogy leszokott, de azt nem tudhatta, hogy én véletlenül ráláttam a búvóhelyére, ahol titokban szívta a cigijét. Bújkálás, titkolózás, hazudozás 9 hónapon át. Mint egy bűnöző. Ezek a negatív tettek negatív  belső érzéseket generálnak és  hát tudjuk, hogy az anya érzelmei ráhatással vannak a fejlődő magzatra. Tehát először is van egy hónapokon át tartó szégyenérzet…
  2. Aztán következik a lelkiismeretfurdalás. El sem tudom képzelni milyen belső önmarcangolással lehet valaki, aki miatt egy csecsemő az inkubátorban fekszik, és hetekig, hónapokig kell a kórházban maradni, míg annyira megerősödik a  baba fejletlen tüdeje, hogy hazajöhetnek.
  3. Otthon aztán az anyában feloldódik a korábbi szégyenérzet, hiszen már “büntetlenül” dohányozhat, nem kell titkolóznia.
  4. Viszont folyton fáradt. A pihenési ideje lecsökken, hiszen, amíg alszik a babája, nem feltöltődik, hanem rágyújt.
  5. A gyermek fejlődését a legszigorúbban figyeli, aggódik, ha nem a nagykönyv szerint mennek a dolgok, hiszen minden elmaradásért őt terheli a felelősség. A korábbi tettét azzal próbálja enyhíteni, hogy magángyógytornászhoz, meg logopédushoz, meg gyermekpszichológushoz szalad a gyerekével, megpróbál neki mindent megadni.
  6. Elzárkózik más anyukák társaságától az első időkben, mert nem akarja hallani, hogy a másik gyereke már ül, beszél, megtanult járni, szobatiszta lett. Minden elmaradás esetén (ami akár természetes is lehet, hiszem minden baba fejlődése más és más) eszébe juttatja korábbi tettét. Tehát van egy enervált, magányos anyukánk, ami már önmagában is elég lenne a depresszióhoz.
  7. A lelkiismeretfurdalás az idő múlásával csökken, pedig jó lenne észrevenni az összefüggést a folytonos légúti megbetegedés miatti hiányzás és a cigifüst között.

Jó eséllyel az ő gyermeke is dohányos lesz, hiszen a gyerekek utánoznak egy látott mintát, nekik az a természetes, amibe beleszoknak.

Hogyan befolyásolja a dohányzás az anya-gyermek kapcsolatot, a gyermek érzelmi életét?

Adott tehát egy lelkiismeretfurdalással küzdő, kissé depresszív, fáradt szülő, aki a gyerek kiságya mellől oson ki cigizni. Vagy a játékidőt rövidíti meg 10 percekkel. A kisgyermek elég korán észreveszi a mellőzöttséget, azt, hogy minden próbálkozás ellenére van egy nála fontosabb dolog. Gondoljuk át, hogyan érzi magát a szeparációs szorongás időszakában egy baba, akit az anyja bezár egy szobába, amíg az erkélyen hódol szenvedélyének. Elveszettnek. S ezzel az édesanya meg is alapozta a bizalomvesztést a gyermekében, hiszen nincs ott, amikor szükséges. 

Végső soron megállapíthatjuk, hogy a dohányzás szokása nagyobb kárt nemcsak a tüdőben okoz… 

Iratkozz fel a hírlevelemre és lásd másképp a világot!

Iratkozz fel és hasznos és motiváló tartalmakat olvashatsz.

A feliratkozásommal elfogadom, hogy kezeld az adataimat. Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Ha tetszett, kövess a Facebookon!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük