A gondolatok romboló ereje a fogyásban

Az vagy, ahogy magadról gondolkodszA gondolatok teremtő vagy romboló ereje

 

Nagyon sok szó esik a gondolatok teremtő erejéről. Egy korábbi írásomat erről ITT olvashatod. Hogyan „teremtettem” magamnak férjet és lakást.

Az eszedbe jutott-e már, ha gondolattal lehet építeni, akkor rombolni is lehet?

Viszonylag kevés azoknak a száma, akik pozitív gondolatokkal teremtenek. A nagy többség nap, mint nap önmagát gáncsolja a negatív, romboló gondolataival.:

de hülye vagyok,

meg sem próbálom, ez nekem úgysem megy,

sosem tudtam…

csak hogy néhányat említsek.

Most pedig nézzük meg ezt egy olyan témán, ami nemcsak a januári fogadalmak sztárja, hanem egész évben foglalkoztatja embertársaim többségét, nameg engem is természetesen.

Mindenki fogyni akar

gondolatok segítenek a fogyásban

Nem ismerek olyan nőt, aki ne akarna a testén változtatni. Hízni, de gyakrabban fogyni szeretnének. Az egész életemet végigküzdöttem a súlyommal. Kislányként még orvoshoz is elvittek, annyira nem akartam enni. Nem csoda hát, hogy életem minden napja az ételek mennyisége, minősége körül forog.

Sokat tudok a táplálkozásról, különféle edzési módokról és a fogyási képtelenség lelki okairól. Felnőtt koromban 48-astól 38-as méretig minden voltam. Ma sem vagyok vékony.

Ebben a cikkben személyes tapasztalataimat osztom meg, hátha olyan perspektívát is tudok mutatni a fogyásodhoz vezető úton, amire eddig nem fordítottál figyelmet.

Miért híztál el?

Az elhízás ma már népbetegség. Minden családot érint. Sokszor az életmódunk, az oda nem figyelésünk következménye. Én is híztam már ezért meg. Aztán fogytam 30 kilót, mikor elkezdtem odafigyelni.

A gyermekem születése azonban egészen új dimenziókat mutatott meg. Az elmúlt 13 évet végigsportoltam, a szülést követő 6. héten már futni mentem. A kilók nemhogy lefelé megmozdultak volna, hanem nőttek. Először elfogadtam, hogy ilyenkor még nem megy, meg hogy nem szabad diétázni, meg a szoptatással lemegy, de nem.

Hosszú volt az út, amíg végre kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van, tavaly pedig inzulinrezisztenciát is diagnosztizáltak.

Én meg híztam és híztam, miközben odafigyeltem és sportoltam. Aztán még többet sportoltam. eredmény semmi.

És itt jön az a pillér, amire érdemes odafigyelni, ha nem megy a fogyás:

ez pedig az, hogy Te magad a gondolataid által hogyan állsz hozzá a testedhez és a fogyáshoz.

A tested a barátod, nem az ellenséged!

Most komolyan: lennél-e olyan szemét valakivel, hogy elkényezteted, aztán meg megbünteted, mert szerette a kényeztetést? Ugye nem? Akkor miért csinálod ezt a testeddel? Felhízlalod, (akár rosszul táplálkozol, akár belső lelki tényezők miatt hízol) aztán pedig sanyargatod váltott kínzásokkal. Nem arról van szó, mikor ésszerű sportolásba és normál, egészséges étkezésbe kezdesz, hanem arról, hogy esetleg koplalsz, szélsőségekbe vágsz bele.

És nem mondunk olyanokat magunkról, hogy

olyan dagadt vagyok, mint egy bálna

de sz…ul nézek ki ebben a ruhában

Az agyad nem válogat  a gondolataidban😊 Teljesíti. Igen, bálna vagy, igen szarul nézel ki. Teljesen lerombolod a saját önbecsülésed. Tényleg ezt akarod?

Célozz helyesen!

Ha már itt tartunk, tudatos tervezésre és célkitűzésre van szükség. Korábban is írtam már célkitűzésről (ITT olvashatod), de ismételjük át, mik azok a SMART célok:

S – specifikus, azaz konkrét: 10 kilót fogyok

M – measurable, azaz mérhető: a mérlegen jól kimérhetem

A – achievable, azaz elérhető: van oda vezető út, életmódváltással

R – relevant, azaz releváns: ha kevesebbet eszem, többet mozgok és a dolgozom belül is, akkor elérhető

T – time-boxed, azaz időhöz kötött: 10 kilót fogyok idén, ebből 3-at március 15-ig, stb.

És hogy állok én a fogyás témájában? Először is meg kellett értenem, hogy az állapotomat (mert ezek nem betegségek) mi okozza. Ezeken az okokon kezdtem el dolgozni, persze folytattam a táplálkozást és az edzéseket. Azóta lement 13 kiló! Van még min dolgoznom, de amióta tudom, hogy ez egy kemény belső munka is, azóta megkönnyebbültem. És figyelek a gondolataimra, hogyan beszélek a testemről és partnernek tekintem a munkában.

Iratkozz fel a hírlevelemre és lásd másképp a világot!

Iratkozz fel és hasznos és motiváló tartalmakat olvashatsz.

A feliratkozásommal elfogadom, hogy kezeld az adataimat. Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Ha tetszett, kövess a Facebookon!
error

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük