A CSALÁDI EGYSÉG-hogyan működtesd?

A család a legkisebb működési egység a társadalomban
A család a legfontosabb az életben! Óvni kell!

 

A családi egység a legfontosabb az életben. Óvni kell!

MÁJUS 15-a család nemzetközi napja.

Ebből az apropóból született ez a blogbejegyzés. 

Egy család, mint egység csak akkor tud működni, ha azért az egység minden tagja tesz.

Ők tudják mit jelent a családi egység
A hosszú kapcsolat titka

Sokszor elgondolkoztam már azon, hogy mi a hosszú kapcsolat titka. talán a szerencse kérdése, hogy kivel kötöd össze az életed? Nem. Ebben munka van.

Valaki megkérdezett egy idős házaspárt, hogy tudják 50 év után is elviselni egymást. Ezt válaszolták: Nos, Uram, mi abban az időben nőttünk fel, amikor ha valami nem működött, akkor megjavították, nem pedig eldobták…

Az esetek nagy részében egy párnak végső soron az a célja, hogy gyerek(ek)et vállaljanak és együtt, közösen felneveljék őket. A szülőkből és gyerekekből álló legkisebb működő egységet úgy nevezzük CSALÁDI EGYSÉG. A hangsúly az egység szón van. A család egy olyan egység, ami egy nagyobb egység része és saját szabályrendszerrel bír.

A családi egység akkor működik, ha minden szereplő a saját szerepében van
A családi egységben mindenki tudja mi a feladata

 

 

A családi egységben mindenki tudja mi a feladata, mi a helye, hogy az egység működni tudjon.

 

 

Van az a mondás, hogy „egy hajóban evezünk”. Ez a családi egységre ez fokozottan igaz, a családunk útja akkor lesz kiegyensúlyozott, ha mindenki teszi a dolgát a hajóban. Jó esetben apa ül az evezőknél, az anya meg a kormánynál😊

Régebben, a klasszikus szerepeknél apa volt a családfenntartó, anya meg intézte a család dolgait. Ma már a szerepek igencsak össze-visszák, sőt néha fel is cserélődnek. Nem ez a baj, mert az ember tudjon alkalmazkodni minden körülmények, az a baj, az okoz frusztrációt, ha nem egyeztetik a szerepeket.

Az apa klasszikusan a stabilitás, az erő, az anya pedig a családi hűtó-fűtő klímaberendezés. Hűti a kedélyeket, ha kell, és keringeti a családi béke melegét. Arra kötöttek vérszerződés, hogy a gyerekeikből ember faragnak és elindítják őket egy biztos úton, amit a gyerekek akkor is tudnak járni, ha a szülők már nem lesznek. A gyerekek szerepe a tanulás.

Azonkívül, hogy letisztázzák, vagy ösztönösen érzik, hogy a családi egységben ki milyen funkciót lát el, azon kívül lehet erősíteni az egységet jól bevált, vagy kitalált szokásokkal. Egy nagyon jól bevált, régi (még a spártai időkből) fennmaradt szokás a közös étkezések. A közös asztalnál  megindul a kommunikáció. És ez szintén egy kulcsszó. Kommunikáljunk, beszélgessünk egymással! Mert ez kovácsol össze. És ha lehet az érzelmekről is. Tudom, ez sokszor nehéz, főleg a fiúknál, de gyakorolni kell és menni fog. Főleg ha valaki ezt látja az apjától. Mert a gyerekek a mi szerepeinkbe nőnek bele, a mi miniatűr változataink.

Ezenkivül közös élményeket kell szerezni, ez is egységkovácsoló tevékenység, akár a párkapcsolatot, akár a családot nézzük.

Ahogy Karinthy mondja:

“A családi kör egy olyan önmagába visszatérő görbe vonal, melynek minden egyes pontja egyenlő távolságban van a családi boldogságtól.”

Ha a Te családodban nem működik a családi egység, változtatásra van szükség. Vedd fel velem a kapcsolatot. Életvezetési tanácsadóként abban tudok segíteni, hogy a családi egység helyreálljon.

https://megvaltozom.hu/kapcsolat/

Iratkozz fel a hírlevelemre és lásd másképp a világot!

Iratkozz fel és hasznos és motiváló tartalmakat olvashatsz.

A feliratkozásommal elfogadom, hogy kezeld az adataimat. Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Ha tetszett, kövess a Facebookon!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük